23 اردیبهشت 1403 ساعت 8:30 ب.ظ

ویدئومتری چیست و چه کاربردی دارد؟

تازه ترین نوشته ها

ویدئومتری فناوری استفاده از دوربین و ضبط فیلم و تصویر در اعماق زمین می باشد. از دستگاه ویدئومتری در اکثر موارد به منظور بازدید از چاه های آب، فاضلاب استفاده می شود..به عبارتی دیگر ویدئومتری دستگاهی است که با استفاده از آن ، هم می توان از وضعیت لوله جدار در چاه های لوله گذاری شده آگاهی پیدا کرد و هم از وضعیت لایه های آبرفتی و کارستی در چاه های لوله گذاری نشده مطلع شد. این دستگاه ها قابلیت پیمایش چاه آب با اعماق بیش از 200 متر که جز چاه های عمیق می باشند را دارا هستند.

ساختار یک ویدئومتر

دوربین های چاه پیمایی یا دستگاه ویدئومتری ، دارای یک یا چند دوربین ثابت و در برخی مواقع یک دوربین با قابلیت چرخش 360 درجه دارند که توسط کابل بلند ( در طول های مختلف ) با وینچ دستی و یا برقی به داخل چاه فرستاده می شوند و از طریق مانیتور این دستگاه قادر به مشاهده ساختمان یا سازه های داخل چاه می باشد

حوزه کاربردی ویدئومتری

ویدئومتری چاه آب در صنایع، معادن، کشاورزی و تمام مواردی که با چاه و شبکه های غیرقابل دسترس ارتباط دارند قابل استفاده می باشد و می توان با چاه پیمایی اطلاعات مورد نظر و تصاویر مطلوب از وضعیت حاضر چاه های عمیق را بدست آورد. این دوربین های بازرسی مصارف گوناگونی در زمینه چاه های آب،  لوله ها و شبکه های فاضلاب دارند زیرا با استفاده از فیلم های آن ها و مشخص شدن عیوب چاه ، می توان در جهت رفع مشکل آن اقدام نمود.

ویدئومتری در چاه های آب

برای بهره برداری پایدار از چاه های آب و استفاده بهینه از سرمایه گذاری انجام شده بهتر است به حفاظت و نگهداری این منابع ارزشمند پرداخت، چرا که پیشگیری بهتر از درمان است. روش نوین بازرسی و فیلمبرداری از چاه آب می تواند راهی برای جلوگیری از پیری چاه و استفاده پایدار از این منابع باشد.

از آنجایی که امکان بازدید از داخل چاه های عمیق توسط انسان وجود ندارد و یا مشکل است، به همین دلیل نیاز به دستگاه ویدئومتری می باشد تا با امکانات لازم، در قطر محدود و عمق زیاد زمین، تصویر برداری کرده و معایب چاه مورد نظر را به ما نشان دهد.

چاه های عمیق و نیمه عمیق به منظور جلوگیری از ریزش دیواره چاه و صدمات وارده به تاسیسات آن ، نیاز به لوله های جدار آهنی دارند. این لوله ها در بخش های آبده چاه دارای شیارهای طولی می باشند که به منظور عبور و مرور آب به داخل لوله طراحی شده اند.

در طی زمان به منظور اینکه بخشی از لوله های جدار آهنی داخل آب می باشند، فرآیند زنگ زدگی بر روی لوله ها اتفاق می افتد که به مرور زمان شیارهای طولی لوله ها،  توسط املاح دچار خوردگی یا زنگ زدگی می شوند و یا بر اثر پوسیدگی ، قسمتی از لوله ها تخریب یا شکسته می شود که این امر بخش اعظمی از آب را خارج می کند یا آبدهی چاه متوقف می شود.

همچنین عدم رعايت نكات فني در هنگام حفر و بهره ‌برداري از چاه و از طرف ديگر رسوب‌زا بودن و يا خورنده بودن آب‌هاي زيرزميني، بالا آمدن سطح گل و لای درچاه، قرار گرفتن توربین داخل گل و لای عملاً‌ منجر به كاهش شديد آبدهي چاه ها و حتي از رده خارج شدن آنها مي‌شود.

به همین منظور برای رفع این مشکلات بسیاری از کشاورزان و یا متخصصین در صنعت بدون شناسایی دست به فعالیت های اصلاح ،کف شکنی ، تعویض لوله ها یا … میزنند. در صورتی که فیلمبرداری از چاه های آب و ارائه تصاویر به کارشناسان و متخصصان و کشاورزان باعث می شود تا با دید بهتر نسبت به رفع مشکل به وجود آمده اقدام کرده و در برخی از موارد با هزینه بسیار کمتر مشکل ایجاد شده برطرف شود.

موارد استفاده از ویدئومتری در چاههای عمیق

  • رسوب گرفتگی لوله جدار، میزان گرفتگی مشبک ها و انسداد آن ها
  • میزان پوسیدگی لوله جدار
  • ریزش خاک و ابزار در داخل چاه
  • دلایل کاهش آبدهی چاه نسبت به زمان حفر چاه
  • مکان نشتی و فرسایش
  • مشخص کردن نوع لوله جدار چاه و علت خرابی آن
  • پیدا کردن مکان پوسیدگی یا انسداد جداره چاه
  • پیدا کردن محل شکاف یا ترک داخل دیواره چاه
  • تجزیه و تحلیل لایه های زمین شناسی سازند

ویدئومتری شبکه های فاضلاب

ویدئومتری یا بازرسی شبکه فاضلاب یکی از ارکان اصلی در امر بهره برداری و نگهداری از شبکه های فاضلاب شهری به شمار می رود که در طول زمان تغییرات زیادی یافته است. تجهیزات بازرسی از خطوط فاضلاب نیز یک سیر تکاملی را در طول زمان طی نموده اند تا به شکل امروزی در دسترس ما قرار گرفته اند. درعصر حاضر استفاده از دوربین های مداربسته مهمترین روشهای بازرسی از شبکه های فاضلاب به شمار می رود.که به کمک رباتهای بازرسی لوله انجام میشود.

موارد استفاده از ویدئومتری در شبکه های جمع آوری فاضلاب

  1. بازرسی شرایط داخل لوله برای شناسایی عیوب و مشخص نمودن محل هایی که دارای مشکل می باشند
  2. طبقه بندی فاضلابروها از لحاظ عملکرد سازه ای و تعیین اولویتهای بهسازی
  3. شناسایی آسیب های ایجاد شده در شبکه به علت حفاری ، ساخت تأسیسات مجاور جاده سازی، ساختمان سازی و غیره
  4. شناسایی محل آدمروهای پنهان شده در زیر آسفالت
  5. جستجو برای انشعابات ثبت نشده
  6. تعیین محل ورود آبهای زیرزمینی به شبکه
  7. کنترل کیفیت اجرا و تطابق شبکه اجرا شده با مشخصات فنی درخواستی به منظور تحویل گیریِ کار اجرا شده از پیمانکار
  8. ارزیابی شرایط اولیه فاضلابرو برای انجام اقدامات بهسازی
  9. کنترل کیفیت و ارزیابی اثربخشی اقدامات انجام شده در تعمیر، بازسازی و نگهداری شبکه های جمع آوری فاضلاب

آبیاری ذرت

درصورتی‌که شرایط آب و هوایی و رطوبت خاک مناسب باشد، حدود یک هفته پس از کاشت

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا